FOURCE.se

 

 

 

OM PROJEKTET

 

 

FOURCE är ett ljuskonstverk som involverar och består av stora vindkraftverk i Eslövs kommun, i Skåne.
 
FOURCE involverar 40 av Eslövs vindkraftverk. Eslöv har en hög koncentration av stora vindkraftverk - verk som är över 100 meter höga.
 
Alla vindkraftverk i projektet förses med en stark strålkastare med fast vitt sken som monteras på taket av vindkraftverkets maskinhus, på toppen av vindkraftverkets torn. Strålkastarens ljus är riktat rakt upp och belyser på det viset kraftverkets vingar en kort stund när de sveper genom ljusstrålen. Därmed blir vingen synlig för ett kort ögonblick i mörkret. Som ett fyrtorn eller ett fladdrande stearinljus kommer det att vara synligt över långa avstånd. Sida vid sida kommer de olika vindkraftgrupperna lysa i natten i annars beckmörka omgivningar.

 

Tekniken som används i projektets armatur är starka gasurladdningslampor som är mycket effektiva och energisnåla i förhållande till sin ljusstyrka. Det är ett elektriskt ljus som genereras genom att ström skickas genom en joniserad gas, med andra ord en plasma. Gasurladdningstekniken är mer komplicerade att tillverka än traditionella tekniker, men erbjuder mycket längre livslängd och som sagt betydligt högre ljuseffekt. Kort sagt ett mycket starkt ljus i förhållande till energiåtgången. Effekten på dom stora strålkastarna som används i FOURCE är på modesta 70 Watt respektive 150 Watt.

 

Projektet anknyter till 100 års jubileet för Eslövs Stad. Ledordet för Eslövs jubileum är "Hållbarhet".

 

 

 


FOURCE är ett konstprojekt från

 Ministry of Art & Jump

 

 

 

MER OM PROJEKTET

 

 

 

Tillbaka

 

Blog

 

Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Art involving huge

moving devices

has great potential."

 

           W. Ehresmann